domingo, 15 de abril de 2007

Mallorca republicana: memòria de les Illes



A les Illes, els més aferrissats enemics de la lluita republicana en temps de la transició van ser els dirigents del PCE que, encegats per un odi ferotge vers l’esquerra revolucionària, manaven rompre les banderes republicanes que portaven els militants de l´OEC, el MCI, el PTE, el PORE, la LCR i altres grups revolucionaris d´aquella època. Igualment atacaven el PSM que, l’any 1978 no volgué votar la Constitució monàrquica i centralista que havien pactat el PCE, PSOE i els franquistes reciclats.


Gran acte a sa Pobla (Mallorca) en homenatge a la República


Miquel López Crespí va explicar la lluita republicana en temps de la transició i va retre un sentit homenatge poètic a la República

Un públic molt nombrós va omplir la sala d´actes del local de Sa Congregació de sa Pobla. L´escriptor de sa Pobla Miquel López Crespí va explicar molts detalls de la lluita per servar la memòria republicana en temps del franquisme i la transició. El guardonat escriptor pobler va narrar les dificultats que tenien els republicans mallorquins de mitjans dels anys 70 i fins ben entrats els noranta. Tot eren entrebancs per a poder portar endavant la tasca de recuperació de la memòria històrica republicana ja que els partits de la pseudoesquerra, especialment el carrillisme (PCE) i PSOE, havien pactat amb el franquisme reciclat l´abandonament de la lluita per la República a canvi dels bons sous que oferia la Monarquia a qui callava i reprimia els republicans. A les Illes, els més aferrissats enemics de la lluita republicana en temps de la transició van ser els dirigents del PCE que, encegats per un odi ferotge vers l’esquerra revolucionària, manaven rompre les banderes republicanes que portaven els militants de l´OEC, el MCI, el PTE, el PORE, la LCR i altres grups revolucionaris d´aquella època. Igualment atacaven el PSM que, l’any 1978 no volgué votar la Constitució monàrquica i centralista que havien pactat el PCE, PSOE i els franquistes reciclats.
Els republicans del temps de la transició eren demonitzats i criminalitzats pels dirigents carrillistes; els llibres de memòries republicanes com els que ha escrit Miquel López Crespí i molts d´altres autors d´esquerra eren perseguits i atacats, i, sovint, com en el cas de l´escriptor de sa Pobla, hi hagué agressions físiques en contra dels militants republicans per part dels sectors més dogmàtics i sectaris de l´estalinisme illenc. Ara, quan ja són a punt de l’extraparlamentarisme poden perdre sous i privilegis de no entrar a les institucions del règim, els mateixos que atacaven la lluita republicana s´apunten als actes republicans per a provar de guanyar una mica de credibilitat que els permeti continuar cobrant. Fins ara mateix aquests sectors no han fet autocrítica dels seus errors ni han demanat perdó per tot el mal que han fet a les persones i a la causa de la República. Pensam, com va dir l’escriptor de sa Pobla, que fins que no facin aquesta autocrítica, no tendran gens ni mica de credibilitat.
Finalitzat l´acte organitzat per l’Associació de Joves Pinyol Vermell, el públic felicità l´escriptor Miquel López Crespí i tothom sortí molt animat en la idea de continuar avançant i lluitant per la República i per a la recuperació de la nostra memòria històrica.




PER LA MEMÒRIA, PER LA DIGNITAT: TEMPS DE REPÚBLICA




Amb el títol "temps de república" l'Associació de joves poblers Pinyol Vermell ha programat una sèrie d'actes en record i recuperació de la memòria història, i pel reconeixement i homenatge a totes les persones que lluitaren per la llibertat i per la república i que foren represaliades i/o assassinades pel franquisme. El programà l'encetà despus ahir l'escriptor pobler Miquel López Crespí amb un recital poètic molt interessant, i que ha continuat avui amb la lectura del manifest i l'ofrena floral a la plaça de la concòrdia. Els actes continuaran a la congregació el proper Dijous 19 amb la presentació del llibre "la II República a Mallorca", i el dia 26 amb un col·loqui amb familiars represaliats.
Avui ens hem ben xopat tots, com ha dit na Nanda al seu blog "constipat i República".
Gràcies i Enhorabona als joves de Pinyol Vermell, Sa Pobla fa estona que havia de menester il·lusió, coratge i aire fresc, i això és el que ells representen. més enllà d'ideologies, de campanyes i pre-campanyes i de partidismes polítics, i a títol particular simplement gràcies.


http://sebastiagallardo.balearweb.net/ Blog de Sebastià Gallardo (PSM)

No hay comentarios: